Schengen Vizesi Deneyimleri: Almanya

Gezmeyi seven herkesin dertlerinden biridir Schengen vizesi. O vizeyi mutlaka almak istersiniz çünkü Avrupa’yı gezeceksinizdir, ama saçma sapan belgeleri hazırlamak ve o kadar para ödemek istemezsiniz. Bordo pasaportlu sıradan vatandaşlar olarak ne yazık ki başka şansımız yok….. (yeşil pasaportu olanlar sizle konuşmuyorum lütfen gidin ve dilediğiniz gibi gezin, bu ülkelerden birinden vatandaşlığı olanlar sizinle hiç konuşmuyorum zaten…………..) Şakaları bir yana bırakırsak, Schengen bölgesi ülkelerine bir göz atalım.

Belçika, Avusturya, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Liechtenstein dahil olmak üzere 26 ülke bu bölge içinde. Bu da demek oluyor ki bu ülkelerden birine gidecekseniz, o vizeyi alacaksınız başka çareniz yok. Eğer tekli giriş alırsanız bu bölgede size verilen gün sayısı kadar gezebilirsiniz ama çıktığınızda bir daha girmek için bir daha vize almanız gerekiyor. Çoklu giriş alırsanız, size verilen zaman aralığı ve kalma süresi içinde, bölgeden çıktığınız zaman bir daha girebilirsiniz. Tekli girişiniz de olsa bu bölgede istediğiniz tüm ülkelere gitme hakkına sahipsiniz. 

Vizeyi alabilmek için çeşit çeşit belge hazırlamak, bol bol ağaç katletmek, BU BELGEYİ NE YAPACAKSINIZ ACABA diyerek arada sinirlenmek gerekiyor. Bu kısımları geçelim, bunları biliyoruz. 

Benim asıl bahsetmek istediğim, son vize deneyimim, yani Almanya’dan aldığım vize.  Daha önce birkaç ülkeden turistik Schengen vizesi aldım, ama daha önce Almanya’ya gitmiş olmama rağmen ilk kez Almanya vizesi ile Schengen bölgesine giriş yapıyorum.

Aşağıdaki bilgiler İstanbul- Harbiye’den yaptığım standart başvuru için, VIP başvuru hizmetleri, farklı şehirlerden hizmetler ve diğer ülke vatandaşları ücretleri farklı olabilir, haberiniz olsun. 

Bir de, benim vize süreciyle ilgili maalesef bir bilgim yok. Sadece yaşadıklarımı paylaşıyorum ki işinize yarasın. 

1 Dolandırılmayın 

Eğer İstanbul’dan Almanya veya İtalya vizesi alacaksanız, başvuracağınız yer iData. Başvuru gününü ve saatini internetten alıyorsunuz. Bu noktada çok önemli bir şey şu: iData diye Google’a yazdığınızda en başta kendi web siteleri ÇIKMIYOR. iData resmi websitesi: https://www.idata.com.tr, diğer sitelerden randevu almaya çalışmayın. Birçok kişiden duydum, diğer siteleri resmi site sanarak randevu almışlar, sonra bir numara arayıp randevunuzu tamamlamak için şu kadar ödemelisiniz demiş, ödemişler, dolandırılmışlar falan filan. iData, standart başvuru için internetten ücret talep etmiyor. Orada gidip başvuru yaptığınızda ödüyorsunuz. Buna dikkat etmek önemli. 

2 Başvuru Yapacağınız Ülke

Schengen vize başvurunuzu seyahat süresince en çok kalacağınız ülkeden yapmanız gerekiyor. Benim planım Berlin’de 4 gün Prag’da 6 gün kalmaktı, gişedeki çalışan bana ya rezervasyonunuzu değiştirin ya da Çekya’dan (hala Çekya derken garip hissediyorum) başvuru yapmalısınız dediğinde şok oldum, siz de böyle şeyler yaşamayın. Çünkü genel olarak herkes ilk girilecek ülkeden başvurmak gerek diye biliyor, bu eğer ilk gireceğiniz ülkede kalacağınız gün sayısı diğerlerinden fazla veya kalacağınız ülkelerdeki gün sayısı eşit ise geçerliymiş. 

3 Almanya Beni Epey Bekletti 

2019 Şubat ayında, Avusturya’dan vize aldım ve Avusturya vizesi zorlar, yok mülakata çağırırlar, yok vermezler gibi tonla şey duymama rağmen 3 iş günü içinde vize aldım. Fakat anladığım kadarıyla Almanya, bu konuda bu kadar hızlı değil. Ortalama 15 iş günü sürer diyorlar, başvuru yoğunluğu olduğunda bu süre artıyormuş. 16 Mayıs’ta başvurduğum vizeyi 7 Haziran’da alabildim, öyle düşünün. Pasaportumu almaya gittiğimde vizesi yetişmemiş, bileti yanmış, planını değiştirmiş insanlarla karşılaştım. Özellikle Türklerin Almanya’daki dayılarını ziyarete gittikleri bayram dönemi gibi şeylere çok dikkat edin, süre uzadıkça uzuyor, sonra yanar o biletler benden söylemesi. Ha belki siz çok şanslı bir insansınızdır iki günde vizeniz çıkar, ama şansa bırakmaya ne gerek var.

4 Randevunuzu Erkenden Alın 

Yukarıda da bahsettiğim gibi Almanya yoğun bir ülke, o yüzden yarına randevu alırım ben ya gibi şeyler düşünmeyin. Nisan sonunda başvuru yapıp, 16 Mayıs’a gün alabildim. Siz anladınız olayı artık bence. 

5 Eksik Evrak Meselesi

Eksik evrakla gitmek gibi bir hatada bulunmayın, yorulursunuz. Bazı insanlardan şöyle yorumlar duydum: TAM EVRAKLA GİTTİM YİNE EKSİK DEDİLER YA BUNLAR NASIL İNSANLAR. Hayır, böyle bir şey yok arkadaşlar. Kaç kere vize aldım, bir kere bile başıma gelmedi böyle bir şey. İnternet sitelerinde gayet güzel açıklıyorlar alacağınız her şeyi, iyice okuyun, aman bu neymiş diye eksik giderseniz tabii ki sizi geri çevirip evrak tamamlamanızı isteyecekler. Evet abuk subuk belgeler istiyorlar, o konuda hemfikiriz ama sizi tanımazlar etmezler, neden size taksınlar saçmalamayın……… Not: İnternet sitelerinde ikametgah ve nüfus kayıt örneği istediklerine dair bir şey yazmıyor, fakat ben götürdüm ve aldılar, belki gerekiyordur diye buraya da yazayım dedim. 

6 Randevuya Erken Gidin

Randevunuza biraz erken gitmek iyi olacaktır zira vize başvurusu bu, hele ki Almanya, dayısını görmeye giden bol, gereksiz esprileri bir kenara bırakırsak demek istediğim, kalabalık olacak. 

7 Eksik Evrak Meselesi II 

Ülke değiştirecekseniz size o ülkeye nasıl gideceğinizi soruyorlar. Başvuru yaparken tren biletim yoktu, orada şöyle bir kağıt imzaladım: IDATA YETKİLİLERİNİN BENİ BİLGİLENDİRMESİNE RAĞMEN EKSİK EVRAKLA BAŞVURU YAPMAYI KABUL EDİYORUM İMZA ELVAN BAŞER. AÇIKLAMA: TREN BİLETİMİ BERLİN’DEN ALACAĞIM İÇİN İBRAZ ETMEDİM. Bu ifade benim anksiyetemi tetikledi……. Fakat sonunda vize çıktı. Ülkeler arası geçiş biletinizi oradan almanızı kabul ediyorlar, ama kalacağınız yerin rezervasyonunu falan göstermeyip, aman ben eksik başvuracağım bana ne derseniz ve vizeyi alamazsanız bu sizin seçiminiz…..

8 Vize Ücreti

Almanya vize ücreti 60 euro, bunu Euro olarak nakit alıyorlar. Bir de ek olarak kişi başı 186 TL koordinasyon ücreti (o ne demekse) alıyorlar, bunu Türk lirası olarak nakit veya kredi kartı kabul ediyorlar. İnternette görmeyebilirsiniz (yazıyor aslında), sonra benim gibi BİZE BÖYLE BİR BİLGİ VERİLMEDİ diye gişede konuşmayın diye yazıyorum. 

9 Şu Ülke Uzun Vize Veriyormuş Meselesi

YA ALMANYA UZUN VİZE VERİYORMUŞ KESİN ORADAN BAŞVURALIM. Vize birçok değişkene bağlı, o kadar alakasız oluyor ki herkesin deneyimi. Tabii ki bazı ülkeler kısa vize vermekle ünlü (Çekya ve Avusturya gibi) ama yine de böyle bir genelleme yapmak doğru olmaz. Ben de aynı tuzağa düştüm, birkaç kişi Almanya’dan 1-2 yıllık vizeyi kapmış, dedim ben de Almanya’dan alayım sonra kolaylık olur, bol bol geziyorum uğraşmam vizeyle falan. Sonuç: 25 günlük, multi giriş, Schengen bölgesinde bulunabileceğim gün sayısı 10. Seyahatim kaç gün peki, doğru bildiniz, ON GÜN. Hiçbir sefer bunu yaşamamıştım, eksik belge de vermedim, bolca Schengen’im bir de oturumum vardı önceden. Vize süresi o an size vize veren çalışana, başvuru dönemine, ona buna şuna bağlı olarak değişiyor. Genellemelere inanmamaya çalışın, benim gibi üzülürsünüz sonra. Veya üzülmezsiniz belki de size verirler 5 yıllık Schengeni. Kim bilir. Uzun vize almak için bolca taktik geliştiren insan var genelde şöyle şeyler diyorlar hep: banka hesabınızda bol para olsun (bazen bu tam tersi etki yaratıyor, bu para nerden geldi deyip size ret cevabını yapıştırabiliyorlar), ileriki dönemler için otel rezervasyonu yaptırın, seyahat sigortanız uzun olsun (benimki 3 veya 4 aylıktı ama aldığım vize 10 gün…). Tabii bunları deneyebilirsiniz neden olmasın, ama demek istediğim tüm umutlarınızı buna bağlamayın.

10 Bekleyeceğiz… Randevu Takip 

Evrakları eksiksiz verdiniz, parayı ödediniz, şimdi ne yapacaksınız? Bekleyeceksiniz….. (keşke cevap vizenizi alıp eve döneceksiniz bavul hazırlayacaksınız falan olsa). iData internet sitesinden başvuru takibi yapılabiliyor. İsterseniz 2 Euro karşılığında size pasaportunuz gelmiştir diye mesaj da atıyorlar. Biz dedik tamam atın mesajı AMA ATMADILAR…. Yoğun dönemde başvurduğumuz için sanırım. Seyahatimizden bir iş günü önce ben dedim bu böyle olmayacak, iData’yı arayayım, cevap gelmeyince kalkıp ofise gitmek durumunda kaldık. Üç hafta oldu hiç cevap gelmedi diye açıkladım, meğer vizem çıkmış pasaportum gelmiş ama yoğunluktan ne internette başvuru kısmında sonuçlanmış görünüyor, ne de mesaj geldi. Böyle durumlar olabiliyor, aklınızda olsun, ama ben 2 Euro vermiştim mesaj gelmediyse vize de gelmemiştir diye düşünmeyin, ha gelmemiş olabilir o ayrı, sadece istisnalar olabiliyor diye uyarmak istedim. 

Son – Vazgeçmek Yok 

Umarım bu vize deneyimim sizi aydınlatmıştır, sıkıntısız upuzun vize alırsınız. Vize almak bizi yıldıramaz, daha gezecek çok yer var, GEZMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ. 

Vizeyi aldık ee şimdi Berlin’e gidiyoruz diyorsanız yine buradayım, yine tam destek. Buyrunuz Berlin Gezi Rehberi ve Berlin Yeme İçme Rehberi.

Keyifli seyahatler!

2 yorum

  1. “Eğer Almanya veya İtalya vizesi alacaksanız, başvuracağınız yer iData.” Farklı şehirler için başvurulacak aracı kurumlar değişebiliyor. Örnek olarak; Ankara’dan başvuracaksanız İtalya için VFS Global’e başvurmalısınız. Genel olarak bilgilendirme epey faydalı olmuş, teşekkürler 🙂

  2. Bu bilgiyi vermeniz iyi olmuş, ben İstanbul-Harbiye deneyimi üzerine yazdım fakat Ankara’yı bilmiyordum. Teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için 🙂

Bir Cevap Yazın