Rakı meze önemli bir konsepttir, hatta Türk kültürünün en sevdiğim parçası olabilir. Çeşit çeşit meze özenle hazırlanır, rengarenk sofralar kurulur. Meze çeşitliliğinin yanında rakı masasının en önemli unsuru güzel bir sohbettir. Sohbet olmadan rakı masası olmaz, zaten lezzetli mezeleri daha da lezzetli yapan asıl şeydir o sohbetler. Bir de müzik tabii, herkesin mutlaka rakı meze denince aklına gelen bir listesi vardır. Özetle rakı meze sofrasının üç unsuru birbirinden asla ayrılmaz: iyi meze, iyi sohbet, iyi müzik. Bugün biz meze kısmıyla ilgileneceğiz tahmin edebileceğiniz üzere.
Yemek hazırlarken inanılmaz keyif alıyor olsam da, saatlerce uğraşılan aşırı zahmetli şeyleri hazırlamak tam olarak bana göre değil. Bir şeyi hazırlamak hem pratikse hem de ortaya lezzetli bir sonuç çıkıyorsa aldığım keyif çok daha fazla oluyor. Basit ve sade şeylerdeki güzelliği seviyorum diyebilirim. O yüzden de size hazırladığım meze listesi son derece pratik, bilinen, sevilen ve lezzetli mezelerden oluşuyor.

İçindekiler
Menümüz şu şekilde:
- Humus
- Havuç tarator
- Atom
- Guacamole
- Portakallı kereviz
- Roka salatası
- Peynir tabağı
- Fırında kaşarlı mantar
- Tereyağında karides
Humus
Nohutun her hali güzel, humus hali daha da güzel. Humusta bana kalırsa en önemli şey kıvam, çok katı olduğunda da güzel olmuyor, çok sıvı olduğunda da. Krema gibi hafif akışkan kıvamda olduğunda en güzel hali. Vereceğim tarif humusun en basit versiyonu, istediğiniz gibi çeşitlendirebilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 su bardağı haşlanmış nohut (önceden haşlayıp dondurucuya da atabilirsiniz, hazır haşlanmış da alabilirsiniz, humusun kıvamı daha da pürüzsüz olsun isterseniz kabuklarını ayırabilirsiniz ben mi ben tabii ki uğraşmıyorum bununla)
- 2 yemek kaşığı tahin
- 1 limonun suyu, daha limonlu isterseniz tadına bakarak atırabilirsiniz.
- 1 diş sarımsak (isterseniz toz kullanabilirsiniz, 1 çay kaşığı yeterli oluyor)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım çay bardağı su, bu da yine kıvama göre artırılabilir
Yapılışı:
Hepsini robota atıyoruz, krema gibi olana kadar çekiyoruz, tadına bakıp eksik gelen bir şey varsa birazcık daha ekliyoruz. Hepsi bu kadar. Pul biber ve zeytinyağı ile servis edebilirsiniz.
Havuç Tarator
Yine en basit ve en lezzetli mezelerden birindeyiz. En zor kısmı havuç rendelemek, o derece kolay bir meze.
Malzemeler:
- 4 adet orta boy havuç
- 6 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Silme tatlı kaşığı tuz
- 1 diş sarımsak veya 1 çay kaşığı sarımsak tozu
- Üzeri için dövülmüş ceviz
Yapılışı:
- Havuçları rendeleyin, ısıttığınız tavaya zeytinyağı ekleyin ve yağın ısınmasını bekleyin.
- Yağ ısındıktan sonra havuçları tavada soteleyin, piştikçe yumuşayıp şekerlerini bırakıyorlar, o yüzden güzelce yumuşayana kadar arada karıştırarak pişirin.
- Havuçlar pişince havuçları derin bir kaseye alın, diğer tüm malzemeleri ekleyin ve karıştırın. Üzerine dövülmüş ceviz ekleyerek servis edin.
Atom
Malzemeler:
- 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 4 adet acı kuru biber (arnavut biberi olarak bulabilirsiniz)
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 diş sarımsak veya 1 çay kaşığı sarımsak tozu
- ½ çay kaşığı toz pul biber (yağı iyice renklendirsin diye)
Yapılışı:
- Arnavut biberlerini büyük parçalara ayırın, üçe veya dörde bölebilirsiniz. Dikkat: biberler çok acı olduğu için eldivenle çalışmanızı tavsiye ederim çünkü sonra gözünüzü falan kaşıdığınızda pek hoş olmuyor, ben hep unuttuğum için çok geldi başıma.
- Süzme yoğurt, tuz ve sarımsağı bir kasede karıştırın.
- Isıttığınız bir tavaya zeytinyağı ve tereyağını ekleyin, tereyağı biraz eridikten sonra pul biberi ve arnavut biberlerini de ekleyin.
- Biberler çok çabuk yanıyor, 3-4 dakika sonra ocağın altını kapatabilirsiniz.
- Yoğurdu mezeyi servis edeceğiniz kaseye alın, üzerine yağ ve biber karışımını ekleyin. Atomunuz hazır.

Guacamole
Meze sofrasına bir de Meksika’dan bir şey neden eklemeyelim, avokadosuz sofra olmaz. Yine fazla malzemesiz, zahmetsiz, en basit haliyle guacamole(msi) karşınızda.
Malzemeler:
- 1 avokado (olgun olması gerekiyor, parmağınızla bastırdığınızda yumuşak gelmeli)
- 1 limon
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı sarımsak tozu veya 1 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Avokadoyu çatalla ezin, ezdiğiniz avokado ile tüm malzemeleri karıştırın, servis edin. Not: ben bunla mutlaka bir şekilde cips falan yiyorum, dikkat.
Portakallı Kereviz
Kerevizle ilginç bir hikayemiz var. Küçüklüğümden beri yemek ayırmayan, her şeyi yiyen biri oldum. Annem bize çocukken neyi neden yememiz gerektiğini, neyin ne vitamin içerdiğini falan anlatırdı bana da çok mantıklı gelirdi. Evde her türlü sebze pişerdi ve hepsini severek yerdim. Fakat kerevizi bir türlü sevemiyordum ve annem çok sık yapardı. Sevmiyor olmama rağmen yararlı olduğu için yemem gerektiğini düşünürdüm, bu konuda kardeşimi de ikna etmiştim. Ama tadını o kadar sevmiyorduk ki, inanamazsınız. Bir gün kardeşimle mutfakta yemek yiyoruz, ben yedi- sekiz yaşlarındayım o da üç dört falan. Tabii tabakta kereviz var ikimiz de istemiyoruz ama bir yandan da vitaminli, yiyeceğiz bir şekilde, kaçış yok. Çözüm önerim şu olmuştu: hadi birer kupa su alalım, kerevizleri minik parçalara bölelim ve yutalım, tadı gelmez……. Belirli bir yaşa kadar bu şekilde kereviz yedik kendisiyle. Sonra belirli bir zaman hiç yemedim kereviz, son 3-4 yılda da en sevdiğim sebzelerden biri haline geldi kendine özgü o harika kokusuyla.

Bu tarif de annemden, kerevizin en sevdiğim hali.
Malzemeler:
- 1 büyük kereviz
- İki portakalın suyu
- 1 soğan
- 1 havuç
- 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay bardağı su
- Minik bir kase haşlanmış nohut ekleyebilirsiniz, epey yakışıyor.
Yapılışı:
- Sebzeleri gelişigüzel doğrayın.
- Tüm malzemeleri çiğ haliyle tencereye alın, şöyle bir karıştırın.
- Kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı şekilde 25-30 dakika pişirin, hazır.
Roka Salatası
Rakının yanına en çok yakışan yeşillik roka, roka salatasını istediğiniz gibi çeşitlendirebilirsiniz, o an evde ne varsa ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 demet roka
- İsterseniz marul vs başka yeşillikler
- 5-6 cherry domates
- Ceviz
- Tulum peyniri veya istediğiniz bir çeşit sert peynir
- İki yemek kaşığı balzamik sirke, iki yemek kaşığı zeytinyağı, yarım çay kaşığı tuz.
Yapılışı:
Yeşillikleri sirkeli suda yıkayıp kurutun, tüm malzemeleri doğrayın, sosuyla güzelce karıştırın ve servis edin.
Peynir Tabağı
Peynir tabağı önemli bir meseledir, bazen yemek yapmaya üşenip sadece peynir tabağı ve şarapla geçiştirdiğim akşam yemekleri olur. Rakının yanında da vazgeçilmez peynirden. Bu konuda istediğiniz kadar yaratıcı olabilirsiniz. Evde ne peynir varsa, ne kuruyemiş varsa, hangi meyveyi seviyorsanız hepsi olur.
Rakıya özellikle eski kaşar çok yakışıyor, mevsimiyse yanında da kavun tabii ki. Ama dediğim gibi ne varsa, ne seviyorsanız harika oluyor. Ben genelde şu dört gruptan bir şeyler ekliyorum: peynir, meyve, kuruyemiş, kuru et.

Sıcak Mezeler
Bol bol soğuk mezenin yanına iki de sıcak meze tarifim var, ikisi de birbirinden pratik ve lezzetli.
Fırında Kaşarlı Mantar
Malzemeler:
- Bir paket mantar (350-400 gram kadar oluyor)
- Küp küp doğranmış kaşar peyniri, mantar adedi kadar
- Karabiber
Yapılışı:
- Fırını 180 dereceye ayarlayın.
- Mantarların saplarını çıkarın, borcama veya fırın tepsinine tek tek yerleştirin.
- Ortalarındaki boşluğa birer parça kaşar peyniri yerleştiriyoruz, üzerine taze çekilmiş karabiber ekliyoruz, kaşarlar kızarana kadar yaklaşık 20 dakika 180 derece fırında pişiriyoruz.
Tereyağında Karides

Malzemeler:
- 8 adet jumbo karides, balıkçınızda ayıklatabilirsiniz.
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Bir tatlı kaşığı pul biber
- Biraz tuz
Yapılışı:
- Tereyağını tavada eritin ve kızdırın, pul biberi de ekleyin.
- Ayıklanmış karidesleri tavaya alın. İki tarafı da ikişer üçer dakika pişse yeterli, fazla pişince dokusu güzel olmuyor karideslerin.
- Üzerine en son tuzu ekleyin, piştiklerinde servis tabağına alın ve tavada kalan tereyağı- pul biber karışımını da servis tabağına ekleyin. Mis gibi karidesleriniz hazır.
Bonus: Yazının başında rakı sofrası müziksiz gitmez dedik, rakı meze listemi de sizinle paylaşayım o zaman konusu açılmışken. Fakat önceden uyarayım bu liste biraz alışılmışın dışında, Orta Doğu ve Hint melodileri ile harmanlanmış elektronik müzik olarak düşünebilirsiniz. Bir şans verin derim, keyifli gidiyor rakıyla.
Biliyorsunuz ki rakı sofrasında üç şey çok önemlidir: güzel yemek, güzel sohbet, güzel müzik.
Sağlığınıza!