Seyahat etmek birçoğumuzun son derece sevdiği ve hayatına mümkün olduğunca dahil etmek istediği bir aktivite. Düşüncesinden, hazırlığından, seyahatin kendisine her aşamasının ayrı ayrı güzel ve heyecanlı olduğu yadsınamaz bir gerçek. Beni biliyorsunuz, her ne kadar sık sık seyahat ediyor olsam da bu seyahatlerin her biri benim için o kadar heyecanlı, o kadar önemli ki hepsine haftalar öncesinden hazırlanıyorum, yetmiyor seyahat sırasında da çalışıyorum, sonrasında da sizlere rehberler çıkarıyorum ve her biri ilk seyahatim kadar heyecanlı geliyor bana hala. Evet hepimiz seyahati çok seviyoruz fakat sürekli seyahat etmek zaman zaman bütçe açısından zorlayıcı olabiliyor ve bir sonraki seyahatimizi düşünürken belki de pahalı olacağını düşündüğümüz için vazgeçebiliyoruz. Seyahat etmek tabii ki bir miktar para harcamak anlamına geliyor fakat birkaç akıllıca adımla seyahatlerimizi tahmin ettiğimizden daha uyguna getirmek de mümkün. Hadi gelin seyahat nasıl uygun fiyata getirilir, seyahat öncesinde ve sırasında nasıl daha az para harcarız, birlikte bakalım.

İçindekiler
Bölüm 1: Uçak Biletleri
Benim için bir seyahatin en önemli ve ilk adımı uçak bileti almaktır. O uçak biletleri alındığında artık seyahatin gerçekleşeceğine inanmış ve resmi olarak hazırlıkları başlatmış oluyorum . Tabii uçak biletleri, seyahatlerin en büyük masraflarından biri ve son dönemlerde gerçekten de fiyatları iyice artmış durumda. Uçak biletlerini ucuza getirmek demek, seyahat masraflarını oldukça azaltmak ya da ayırdığınız bütçeyi uçak bileti yerine daha mantıklı şeylere harcamak demek. Bunun için de birkaç adım izleyebilirsiniz:
Uçak bileti kampanya dönemlerini mutlaka takip edin.
‘Eskisi gibi ucuz olmuyor ya bu kampanyalar’ diyenlerin aksine geçtiğimiz ay gerçekleştirdiğim Barselona seyahati biletlerini gidiş – geliş 750 liraya aldığımı söylemek isterim. Burada önemli bir mesele kampanya döneminin tarih aralığına dikkat etmek. Mesela ben bu Barselona biletlerini Ağustos ayında, Mart ayında gitmek üzere epey önceden satın almıştım. Kampanyalardan bilet alırken kampanya dönemlerinin kısa sürdüğünü ve genellikle satın aldıktan aylar sonra gideceğinizi akılda tutmakta fayda var, ama gerçekten işe yarıyor.
Bayram tatilleri ve yaz dönemi
Bayram tatillerinde ve yaz döneminde uçak biletleri talep çok fazla olduğu için olabilecek en yüksek fiyatlara çıkıyor. Yaz konusunda bir şey diyemeyeceğim fakat bayram tatillerinde (yani Türkiye’nin resmi tatillerinde) seyahat etmek istiyorsanız Türk firmalar yerine bu resmi tatilleri bilmeyen yabancı firmaları tercih edebilirsiniz.
Kampanya dışı ucuz biletler nasıl bulunur?
Bazen bazı rotalar, kampanya dışı da ucuz oluyor. Bunun için de belli bir mesai harcamanız gerekiyor. Siz de benim gibi günde 15 dakikanızı uçak bileti bakmaya ayırabilirsiniz mesela, farklı kombinasyonlar deneyerek farklı firmalardan uçak biletleri bakabilirsiniz. Bazen gerçekten hiç beklemediğiniz anda beklemediğiniz bir yere ucuza uçak bileti ile karşılaşabiliyorsunuz, benim böyle durduk yere bilet aldığım çok olmuştur. O yüzden ne yapıyoruz, ara ara uçak bileti bakmayı alışkanlık haline getiriyoruz.
Uçak bileti fiyat karşılaştırma siteleri
Ben de sizin gibi genellikle Türk firmalarla uçmayı tercih ediyorum fakat bazen yabancı firmaların kampanya dönemi gibi fırsatlara da denk gelebiliyorsunuz. Yukarıda da söylediğim gibi özellikle Türkiye’de resmi tatillerde Türk firmaların fiyatları uçuk oluyor, fakat skyscanner gibi sitelerden arama yaparsanız diğer firmaların fiyatlarını da görebilir ve ona göre karar verebilirsiniz.

Havaalanında yemek meselesi
Daha seyahate attığınız ilk adımda havaalanları size tonla para harcatabilir. Genelde havaalanı yemeklerini sevmediğim için çantaya mutlaka bir şeyler atarım. Beluga mercimek salatası da hazırladığım olmuştur, sandviç de, salata da, meyve de. Sıvı dışında uçağa kendi yemeğinizi taşımanıza izin verildiği için eğer bir 15 dakikanızı harcarsanız kendi yemeğinizi hazırlayıp yanınıza alabilir, hem uçakta hem havaalanında yiyebilirsiniz.
Bölüm 2: Konaklama
Geldik masrafların en büyüklerinden biri olan konaklama meselesine. Konaklama fiyatları bazı şehirlerde diğerlerine göre daha pahalı bir ortalama sahip olabiliyor ve belirli standartları isterseniz çok da düşük fiyatlı bulamayabiliyorsunuz fakat tabii ki konaklamayı uyguna getirebilmek için yapacak bazı şeylerimiz var.
Booking.com’dan bulduğunuz otellerin kendi sitelerini ziyaret edin
Booking benim gerçekten çok sevdiğim ve sık kullandığım bir sistem. Ama bazen oradan bulduğunuz otellerin kendi sitelerininde, daha uygun fiyatlı seçenekler görebiliyorsunuz. O yüzden fiyat karşılaştırması yaparken otellerin kendi sitelerine de bakmayı, mümkünse direkt oradan rezervasyon yapmayı veya otelle iletişime geçmeyi de ihmal etmeyin.
Airbnb ve özel odalar
Airbnb, eğer birkaç kişi gidiyorsanız uygun bir seçenek haline geliyor. 4 kişi bir daireyi paylaşabilir, otelden daha uygun fiyata getirebilirsiniz. Eğer tek seyahat ediyorsanız da Airbnb içinde ‘özel oda’ seçeneğini de değerlendirebilirsiniz. Bu seçenekte tüm daire sizin olmuyor, ev sahibi size bir odasını veriyor ve tahmin edeceğiniz üzere genellikle oldukça uygun fiyatlı bir seçenek.

Şehir merkezinin biraz dışına çıkabilirsiniz – birkaç şartla
Merkezi oteller ve evler arasından imkanları ne olursa olsun uygun fiyatlı yer bulmak zor olabilir. Bunun bir alternatifi ise, şehrin çok da turistik olmayan yaşam bölgelerinden kalacak yer bakmak. Bu bölgelerde konaklama bakarken aklınızda olması gereken en önemli şeylerden biri o bölgenin güvenli olup olmadığını araştırmak, şehir merkezine kaç kilometre olduğuna bakmak ve mutlaka ve mutlaka toplu taşıma ağını kontrol etmek. Eğer 8 km uzakta uygun fiyatlı bir yer bulduysanız ve metroya/otobüse 300-400 metre uzaklıkta ise gayet iyi bir seçenek olabilir. Ama toplu taşıma ağı oralarda iyi değilse seyahat bir eziyete dönüşebilir, ya da sürekli taksiye para vermek durumunda kalabilirsiniz, o yüzden gitmeden iyi araştırın.
Şehirlerin festival ve etkinlik dönemlerini kontrol edin
Bazen gideceğiniz yerde çok büyük bir etkinlik varsa konaklama fiyatları birden bire 3 katına çıkabiliyor ve yer bulmak imkansız hale gelebiliyor. Mesela geçtiğimiz sene Ozora Festivali için birkaç gün önceden Budapeşte’ye gitmeye karar verip o şekilde uçak bileti almıştım. Sonra zamanı geldiğinde konaklama bakarken, inanılmaz az seçenek kaldığını ve bütün seçeneklerin şehir fiyatlarının üç katı olduğunu görünce bir terslik olduğunu anlayıp şehirde ne oluyor diye araştırmıştım ve Formula 1 Grand Prix’nin tam olarak gittiğim tarihlere denk geldiğini görmüştüm. Tabii yapacak bir şey yoktu, hem uçak biletim hem festival biletim olduğu için zar zor bulduğum bir otele oldukça yüksek bir miktar para ödemiştim. Böyle şeylere denk gelmemek için önceden bakmak iyi bir fikir.
Couchsurfing
Couchsurfing, ücretsiz bir konaklama seçeneği. Sistem şöyle işliyor: Ev sahibi size kendi yaşadığı evde bir konaklama alanı veriyor, bu artık oda mı olur salondaki kanepe mi olur onun tercihi. Karşılığında ücret almıyor. Güvenli olup olmadığı akıllara gelen ilk soru tabii ki ama bunu genellikle arkadaş edinmeyi ve farklı kültürler tanımayı seven insanlar yapıyor ve de couchsurfing sitesinde bu insanların profilleri oluyor. Eğer profilleri iyice inceleyip yorumları güzelce okursanız güvenli olmasının yanında ilginç bir deneyim de olabilir.
Bölüm 3: City Pass ve Müzeler
Turist olarak bir şehre gittiğimiz zaman orada kesin olarak yapmak istediğimiz şeyler oluyor haliyle, dolayısıyla bunlara belirli bir bütçe ayırmak gerekiyor. Yine de bu tarz harcamaları da uygun hale getirmenin yolları var.
Mutlaka ve mutlaka yapmak istediklerinizin bir listesi
Yapacak onlarca aktivite arasından hepsini gerçekleştirmek hem zaman hem de para açısından mümkün olmayabilir, bu yüzden de kesinlikle yapmak istediklerinizin önden bir listesini çıkarmak yaralı oluyor. Mesela Paris’e gidecekseniz Eiffel Kulesi’ne çıkmak yerine Louvre ve Pompidou’yu gezmeyi tercih ediyorsunuzdur veya tam tersi de olabilir. Buna önceden karar verir ve giriş fiyatlarına internetten bakarsanız aşağı yukarı ne harcayacağınızı bilmiş oluyorsunuz.

Müze biletlerini önceden almak
Özellikle popüler müzeler için biletleri internetten önceden satın almak, size hem zaman kazandıracak hem de belki 1-2 euro indirimli olacak. (Tabii bu her müze için geçerli değil mesela Uffizi biletleri internette birkaç euro daha pahalıydı ama daha az sıra bekliyorsunuz). Önden almak birçok durumda yine de avantajlı oluyor.


Müzelerin ücretsiz günleri
Bazen müzeler ‘her ayın ilk perşembesi ücretsiz’ veya ‘çarşamba yüzde otuz indirimli’ gibi şeyler yapabiliyorlar, bu eğer gideceğiniz tarihlerin içinde bir gün ise harika oluyor. Yine önceden kontrol etmekte fayda var.
City Pass
Bazı City Pass kartları son derece avantajlı olabiliyorken, bazıları da hiç gitmeyeceğiniz şeylerde indirim sağlayarak işinize yaramaktan ziyade gereksiz bir masraf olabiliyor. O yüzden City Passlerin neye ne kadar süre erişim sağladığını araştırmak ve gideceğiniz yerlerin fiyatlarıyla kıyaslamak yararlı olacaktır.
Bölüm 4: Yemek Meselesi
Geldik en önemli kısımlardan birine. Ne yiyeceğiz ve yemek meselesini uygun fiyatlı hale getirmek mümkün mü? Ne yiyeceğiz kısmı size kalmış, ama evet yemek meselesini de uygun fiyatlı hale getirmek mümkün.

Kahvaltıları ve kahveyi evde hazırlamak
Eğer öyle çok da kahvaltı meraklısı değilseniz ve kaldığınız evde/otelde mini bir buzdolabı varsa basit kahvaltılarınızı kendiniz hazırlayabilirsiniz. Benim böyle hem sandviç yapmışlığım, hem de yanımda V60 gezdirerek kahve hazırlamışlığım çoktur. Bir kahvaltı ve kahveyi kaldığınız yerde marketten aldığınız şeylerle halletmek sizi o gün 15 euro harcamaktan kurtarabilir. Bunu 4 gün yapsanız oldu size 60 euro.
Marketten alışveriş yapmak
Eğer kendinize bir şeyler hazırlayacak bir alanınız yoksa bu kez marketlere bir göz atabilirsiniz. Nereden aldığınıza göre tabii değişir ama gayet lezzetli sandviçleri 3-4 euroya bulabiliyorsunuz.
Öncelikli lokal lezzetler
Mutlaka gitmek istediğiniz yerleri ve denemek istediğiniz lokal lezzetleri önceden listeleyip, onlara öncelik vererek yemek bütçenizi o şekilde kullanabilirsiniz. Mesela Barselona’ya gidiyorsanız deniz ürünlü tapas yemeden veya Sangria içmeden dönmeniz beni üzer, çünkü bir şehirde mutlaka denenmesi gereken lezzetler kesinlikle denenmelidir. Her şeyi denemeye zamanınızın da yetmeyeceğini hesaba katarsak öncelik listesi, seyahatleri optimize etmek adına oldukça önemli.

Rastgele yerleri ve turistik meydanlardaki cafeleri minimuma indirmek
Bir şehre gittiğimde rastgele denenecek şeylere bir miktar zaman ayırıyorum çünkü o şekilde çok güzel keşifler yapılabiliyor. Ama bir planınız olmadan gidip rastgele orada burada yemek yerseniz, hem istediğiniz lezzette yemek bulamayabilirsiniz hem de fazla para harcayabilirsiniz. O yüzden bir planla gitmek önemli. Ayrıca turistik meydanların tam ortasına oturup meydanı izleyerek bir kadeh içki içme hobisi olan biri olarak, oralarda sadece içki içmenizi, yemek yememenizi öneririm çünkü yemekler ortalamanın çok üstüne pahalı, ortalamanın çok altında lezzetli oluyor. Unutmayın, lezzetli restoranlar genellikle şehrin en turistik yerinde değil, o turistik bölgenin ara sokaklarında olur.

Bölüm 5: Nereye Gideceğiz? Nispeten uygun fiyatlı ülkeler ve şehirler
Şimdi bütün bunları yapıp yine de pahalıya çıkmamak için uygun fiyatlı şehirlere bir şans vermeniz gerekiyor. Dublin, Brüksel ve Paris, genel olarak (Kuzey Avrupa dışında) Avrupa’daki en pahalı yerlerden. Kur yüzünden ‘inanılmaz uygun’ yerlerden bahsetmek gerçeklik dışı olsa bile Budapeşte, Tiflis, Belgrad, Berlin (Berlin’de seçenek inanılmaz çok, o yüzden mutlaka uygun bir şeyler bulunuyor), Prag gibi şehirlerin fiyatları diğer yerlerden bir tık uygun – hatta Barselona bile İstanbul fiyatlarında, bu da aklınızda bulunsun.
Bölüm 6: Döviz Bozdurmak
Euro kullanmayan ülkelerde, dövizleri bozdurmaya lütfen dikkat edelim ki paramızın büyük bir kısmını döviz bürolarında bırakmayalım. Özellikle Prag bu konuda inanılmaz, sakın ama sakın havaalanında ve şehrin en turistik yerlerinde ilk gözünüze çarpan yerde para bozdurmayın.
Bölüm 7: Sezon Dışı Seyahat
Yazın en güzel döneminde deniz kenarına gidiyor olmak elbette pahalı olacaktır, ama unutmamanız gereken şey ise her ülkenin sezonu farklı zamanlarda olabilir. Sezonlara dikkat etmek sadece para açısından değil, tatilden alacağınız keyif açısından da son derece önemli bu arada, o yüzden gideceğiniz yerin havasını, etkinliklerini iyi araştırın.
Bölüm 8: Görünmeyen Masraflar
Bütün her şeyi planlayıp gitseniz bile hiç bilmediğiniz bir yere bilmediğiniz olasılıklara gidiyor olduğunuzu unutmayıp, görünmeyen masraflar çıkabileceğini de göz önünde bulundurarak bütçe hesaplamakta fayda var.
Son
İşte böyle, seyahat etmek istiyorsak bunu uygun fiyata getirmenin yolları elbette var. Tabii ki bu listeyi kendinize göre şekillendirebilir, bütçenizi ona göre bölebilirsiniz. Örneğin yemekten asla kısmayan biri olabilirsiniz, o yüzden yemek hazırlama bölümünü pas geçebilirsiniz. Ya da şehir merkezinin en turistik yerinde konaklamayı seviyorsunuzdur, en büyük bütçenizi ona ayırabilirsiniz, sonuçta herkesin seyahat tercihleri ve beklentileri kendi zevkine göre oluyor. Ama ne olursa olsun birkaç akıllıca karar, harcayacağımızın daha azını harcamak için önemli olabiliyor.
Keyifli seyahatler dilerim, seyahat rehberlerim için burada, daha fazla öneri ve içerik için de instagramda buluşalım!
Harika bir yazı olmuş 👏