Taksim Sokak Lezzetleri

Hem Taksim, hem sokak lezzeti ayrı ayrı çok sevdiğim iki şey. 

Her ne kadar ‘Taksim eski Taksim değil’ veya ‘artık aşırı kalabalıktan gidilmiyor, her yer turist’ gibi şeyler söyleyerek Taksim’i yermek son derece moda olsa da (ki denilen iki şey de doğru) Taksim benim için büyüsünü bir türlü kaybedemiyor, her boş zamanımda bir Taksim’e mi gitsem diye düşünüyorum çünkü ne olursa olsun öyle bir yer ki her zaman deneyecek, görecek yeni bir şeyler var. 

Yemek yemeyi ne kadar sevdiğimi beni tanıyan herkes bilir, ‘ağliycam çok lezzetli’ ‘o kadar güzel ki ağlıyorum’ gibi şeyleri bol bol söylerim, sokak lezzetleri de bazen o kadar güzel oluyor ki yanımdaysanız bu cümleleri bol bol duyuyorsunuz. 

Sokak lezzeti benim için sadece arabada satılan yiyeceklerden ibaret değil, küçük dükkanların da buna dahil olduğunu düşünüyorum. 

Bu yazıda Taksim’le sokak lezzetlerini birleştirerek, favorilerimi seçtim. Atladığım, keşfetmediğim şeyler kesin vardır çünkü keşif asla bitmez, hele ki Taksim’deyseniz. 

Islak Hamburger- Kızılkayalar 

İstanbul’un en bilindik sokak lezzetlerinden olan ıslak hamburger, bolca sarımsaklı bir domates sosuyla ıslanmış ekmek ve köfteden oluşan minik bir burger. Bize göre tam olarak ‘şöyle bir şeyler atıştırmak istiyorum ama çok da aç değilim ne yapsam’ veya ‘çok içtik saat de çok geç ama eve dönmeden bir şeyler mi yesek’in cevabı: ıslak hamburger. En lezzetli adresi ise Kızılkayalar. Buranınki niyeyse bir ayrı güzel.

Adres: Sıraselviler Caddesi, No:2C

Fiyat: Islak Hamburger 5 TL 

Kelle Söğüş- Muammer Usta

Kelle kelimesi bana hep bir tuhaf gelse de yeni lezzetlere yüzde yüz açık olmak kelle söğüş yemeyi de gerektirir diyerek, kendimi burayı överken buldum. Taksim’de balık pazarının olduğu sokağın bitiminde, Asma Altı Cafe&Bar’ın hemen yanında bir el arabasında servis ediliyor kelleler. Normalde benim sakatatla aram pek yoktur, ama kellenin sakatat olduğunu tam kabul edemedim zaten, ne yani kelle iç organ değil ki?? gibi bir tavır takınmakta bir süre ısrar ettim, ama aslında sakatat kategorisinde bacak, kafa, paça gibi şeyler var tabii (ne kadar garip bir yazı oldu bu böyle). 

Sakatat kelimesini gereksiz bir şekilde yüz kere tekrarlamayı bir yana bırakırsak, gerçekten lezzetli bir şey yiyorsunuz. Haşlanmış kelle, bol baharat, maydanoz ve soğanla servis ediliyor. Porsiyon veya sandviç olarak tercih edebilirsiniz. Hatta yanında bira isterseniz, Asma Altı’nda oturup kelle bira keyfi yapabilirsiniz, kulağa tuhaf gelse de çok yakışıyorlar. Taksim’de en sevdiğimiz sokak lezzetleri arasında sağlam bir yeri var. 


Adres: Hüseyinağa Mah Kamerhatun Cad, Balık Sk. No 2, 34435 Beyoğlu

Fiyat: Yarım porsiyon kelle: 22 TL sandviç 13 TL 

İçli Köfte – Sabırtaşı 


Güzel yapılmış bol malzemeli bir içli köfte kulağa yeterince güzel gelse de buranın içli köftesi aşırı iyi, her semtte bunun kadar güzel bir içli köfte bulmayı dilerdim. O kadar güzel ki bazen bir tane alıp İstiklal’i baştan aşağıya yürüyüp geri dönüp tekrar mı alsak diye düşünüp tekrar almaya kesinlikle değecek bir şey. 

Aslında Asmalı Mescit de restoranı da var fakat sokakta gezerken yiyeceğim derseniz içli köfte arabası İstiklal’de, Yapı Kredi Yayınları’nın karşısında. 


Restoranın adresi: Asmalı Mescit Mahallesi, İstiklal Cd. No:112, 34430 Beyoğlu/İstanbul

Fiyat: 6 TL 

Dürümzade


Bu küçük kebapçı da Taksim’in vazgeçilmezlerinden. Zamanında Anthony Bourdain bile gitmiş, tatmış. Zaten kapıda fotoğrafını gururla sergiliyorlar. Biz de merak ettik denedik, çok da beğendik. Tereyağlı lavaşları çok lezzetli, lavaşın içinde bolca soğan, domates, bol maydanoz ve baharat var. Genel olarak tek porsiyon dürümün etinin az olduğunu söylemişler, biz de onlara uyduk hem duble hem tek denedik ama ikisi de gayet yeterli. Ben normalde ciğer pek tercih etmem ama ciğer dürümleri de bol kimyonlu, son derece lezzetli.

Adana dürüm ve kuzu dürüm


Adres: Hüseyinağa Mahallesi, Kamer Hatun Cd. 26/A, 34435 Beyoğlu/İstanbul

Fiyat: Tek porsiyon dürüm 12 TL, duble dürüm 20 TL, porsiyon 20 TL. 

Midye Dolma & Bira


Sokak lezzetlerinden bahsederken midye dolmayı es geçemeyiz. Birçok yerde tezgah görmeniz mümkün, en güzeline biz karar veremedik Çiçek Pasajı tarafında bolca var, yanında bira ile deneyip siz karar verin. 

Kestane 


Kestanesiz kış olmaz, nerede görsem kestane alırım. Artık sadece kışın da değil her mevsim oluyor neredeyse, ama çoğu insan gibi ben de kışla özdeşleştirdim kestaneyi. İstiklal boyunca bolca tezgah var zaten, nereden alacaksanız alın ve mutlaka kışın kestane yiyin. (Asabi bir yorum gibi göründüğüne bakmayın, aslında sakince söyledim)

Bonus: Ali Muhiddin Hacı Bekir- Lokum 


Buraya tam olarak sokak lezzeti diyemeyiz, yani öyle sokakta tatlı sattıkları bir arabaları falan yok ama burası İstanbul’daki en muhteşem lokumcu. Türk kahvesini zaten oldum olası severim ama lokum olayı ‘varsa yerim ama çok da gerek yok’tan öteye gidememişti benim için burayla tanışana kadar. Burada öyle bir şey yiyorsunuz ki ben daha önce lokum yememişim diyecek kadar oluyor bazen. Bizim favorilerimiz zencefillisi ve damla sakızlısı. Gül, fındık, nane, limon, kahve… Çeşit bol. Akide şekerleri de meşhur ama ben akide şekeri pek sevmediğim için çok övemeyeceğim. Çikolata kaplı portakal kabukları da favorilerimden. Burayla tanıştıktan sonra Türk kahvesi içerken ‘eee Hacı Bekir lokumu yok mu?!’ gibi şeyler geçmeye başladı içimden. Hacı Bekir, zamanında sarayın Şekercibaşıymış zaten, Osmanlı lokumu yiyeceğim ben diyorsanız sizi buraya alalım. 


Adres: Katip Mustafa Çelebi Mahallesi, İstiklal Cd. No:83, 34433 Beyoğlu/İstanbul

2 yorum

Bir Cevap Yazın