Gaziantep, uzun süredir listemizin başlarında olan bir şehirdi. Şimdi açık konuşalım, Gaziantep deyince insanın aklına ilk gelen şeylerden biri YEMEK. Mesela benim aklıma Ali Nazik ve fıstık geliyor. Sizin aklınıza da baklava geliyordur muhtemelen. Bu güzel şehir bundan çok daha fazlası, bunu hepimiz biliyoruz ama yemek olayı hayatımızda o kadar büyük yer kaplıyor ki (insan herkesi kendi gibi bilirmiş) tarih kısmı ikinci plana atılabiliyor. Tarih kısmı da hiç öyle ikinci plana atılacak gibi değil tahmin ettiğiniz üzere, çünkü Gaziantep Anadolu’daki ilk yerleşilen yerlerden biriymiş. Yapılan kazılarda bulunanlar M.Ö 10.000 yılına kadar gidiyormuş. Türklerin buraya 11. yüzyılın sonlarına doğru yerleştiği söyleniyor. Kurtuluş Savaşı’nda da çok önemli bir yeri olan Antep şehri, Gazi unvanını ise bu savaştaki üstün mücadelesinden dolayı 1921 yılında alarak Gaziantep oluyor.

Tarihi geziyi sonra okurum, ben önce Yeme- İçme rehberini okuyacağım diyorsanız, buradan ulaşabilirsiniz.
Önce gezi rehberini okuyacağım diyorsanız, devam edelim.
İçindekiler
Gaziantep’e ne zaman gidilir?
Yaz: Bu soru aslında şöyle olmalıydı, Gaziantep’e ne zaman gidilmez? Cevap çok açık, YAZIN GİDİLMEZ. Gerçekten, çok çok yiyip çok çok yürüyeceksiniz o yüzden bence bunu kendinize yapmayın.
Bahar ayları: Sanırım bahar ayları neredeyse her yeri gezmek için mükemmel. Biz Mayıs ortası gittik hava 28lere çıkmıştı bile, Mart-Nisan ve Ekim- Kasım daha iyi bir seçim olabilir.
Kış: Kışın burada sıcaklık ortalama 10 derece civarındaymış. Gayet güzel bence gezmek için.

Havalimanından şehre ulaşım
Havaalanı oldukça küçük ve rahat. Havaş’la şehir merkezine ulaşım mevcut, ortalama 35 dakika sürüyor, 10 TL. Şehir merkezinden de havaalanına ulaşım aynı şekilde, saat ve güzergahlara buradan bakabilirsiniz.
Gaziantep’te Konaklama
Şehrin eski konakları çok güzel olduğu için biz diğer otel seçeneklerini hemen eledik. Eski konakların çoğu butik otellere dönüştürülmüş. Konaklama önerilerinde ilk sırada Anadolu Evleri yer alıyor, biz yer bulamadığımız için burada kalmadık. Yine tarihi bir konak olan ve çok merkezi bir konumda olan Rahmi Bey Konağı’nda kalmayı tercih ettik. Meşhur İmam Çağdaş’ın hemen arkası, çok merkezi bir konumda. Epey küçük bir otel, genel olarak memnun kaldık fakat bizim odamız girişin bir adım karşısı olduğu için ve konak çok eski olduğu için, inanılmaz ses geçiriyordu o yüzden zaman zaman uyandık seslerden. Kaldığımız oda epey küçüktü. Yine de genel olarak sorun yaşamadık diyebilirim.

Konaklar dışında tavsiye edilen birçok otel var, denemediğimiz için bir şey diyemeyeceğim fakat bu atmosferi tarihi bir konakta deneyimlemek bana göre daha güzel.
Şehir içi ulaşım
Merkezi bir yerde kalırsanız şehri yürüyerek keşfetmek en iyi seçenek. Biz neredeyse tüm şehri yürüdük, bence yeni bir yeri keşfetmenin altın kuralı yürümek. Bir de çılgınca yemek yiyeceğinizi düşünürseniz, aralarda yürümek kendinize gelmenize de yardımcı olabilir.
Zeugma müzesi merkezin 4-5 km uzağında, otobüsle ulaşım mümkün. Yürümek istemezseniz otobüs ve tramvayları kullanabilirsiniz. Biz sadece Zeugma’ya otobüsle gittik, İstanbul’da olmayan bir teknoloji gördük ve şaşırdık: çipli kredi kartınızı okutarak otobüslere binebiliyorsunuz.
Toplu taşıma dışında şehrin her yerinde taksi bulmak da mümkün.
Genel İzlenimler
Gaziantep halkı çok kibar, özellikle esnaf. Her sorduğumuz soruya buyrun efendim diyerek cevap veriyorlardı. Otobüs şoförleri bize efendim diye hitap ediyordu hep. Alışveriş yaparken de bolca ikram veriyorlar. Misafirperver bir halk izlenimi bıraktı bizde.
Restoranların neredeyse hepsinde ‘aile yeri’ diye bir bölüm var. Bunu özellikle gururla belirtiyorlar, camlarında yazıyor falan o derece. Eğer kadınsanız, çiftseniz, aileyseniz sizi buraya alıyorlar. Ben direkt bulduğum yere oturmaya alışık olduğum için bunu garsonun gelip ‘abla sizi aile yerine alalım’ demesiyle öğrendim. Bana garip gelen bir uygulama, çok da medeni bulmadım açıkçası çünkü eğer böyle bir şeye ihtiyaç duyulduysa ortada bir rahatsızlık var demektir.
Şehrin tarihi yapısının korunduğu yerler, özellikle Atatürk’ün nüfusa kayıtlı olduğu Bey Mahallesi çok güzel. Bol bol eski konak görüyorsunuz, çok estetikler.

Gaziantep bütçesi
Gaziantep pahalı bir şehir değil, hele ki İstanbul’da yaşıyorsanız pahalı değil yerine direkt ucuz diyelim. Ama 4-5 öğün yiyeceksiniz, bunu da hesaba katın.
Zeugma müzesi girişi: 20 TL, müze kart ile ücretsiz.
Şehir içindeki diğer müzeler: 2 TL, öğrencilere ücretsiz
Ortalama bir restoranda kebap: 20-30 TL civarı
Meşhur restoranlarda kebap: 40 TL civarı
Türk kahvesi: 5-8 TL
Katmer: 25- 30 TL civarı
Kahkenin kilosu: 25 TL
Artık Gaziantep’le ilgili az çok şey biliyorsunuz. O zaman hadi gezmeye başlayalım.
Gaziantep’te Gezilecek Yerler
Zeugma Mozaik Müzesi

Gaziantep’in en popüler ve gezdikten sonra kendine hayran bırakan müzesi, Zeugma. Ben sadece yemek yemek için gidiyorum gibi bir şey düşünüyorsanız da burayı gezmeden dönmeyin sakın. Zeugma antik kentindeki villalardan çıkarılan, 1.-5. Yüzyıllardan kalma devasa mozaiklere hayran kalmamak imkansız. Müze mitoloji dolu. Mozaiklerde özellikle denizlerin tanrısı Poseidon’u ve şarap tanrısı Dionysos’u bol bol göreceksiniz. O kadar güzel eserler var ki, o teknikler o yıllarda nasıl kullanılmış, nasıl bu kadar simetrik mükemmel eserler yaratılmış gerçekten inanamıyorsunuz. Ben geometrik desenlere bayıldığım için ayrıca hayran kaldım müzedeki mozaiklere.
Müzenin en bilinen eseri olan Çingene Kızı, karanlık bir odada diğer eserlerden ayrı sergileniyor.
Audioguide almayı ihmal etmeyin, diğer türlü ay ne güzel mozaikler diye bir şey anlamadan gezersiniz.
Müze her gün açık. Giriş ücreti 20 TL, müzekart ile ücretsiz. Audioguide 10 TL.
Kış Saatleri: 09:00 -17.00 (01 Kasım- 31 Mart)
Yaz Saatleri: 09:00- 19.00 (01 Nisan-31 Ekim)
Tarihi Bey Mahallesi

Burası Gaziantep’in eski tarihi dokusunun korunduğu, Atatürk’ün de nüfusa kayıtlı olduğu mahalle. Tam sokaklarında boş boş dolaşıp fotoğraf çekmelik, o kadar güzel ki. Siz de benim gibi taş evleri, eski konakları estetik buluyorsanız eminim beğeneceksiniz.
Atatürk Anı Müzesi

Bey Mahallesi’nin içinde, iki binadan oluşan Atatürk Anı Müzesi’nin bir binasında Atatürk’ün kaldığı odanın benzeri ve şahsen kullandığı eşyalar var. Diğer binada ise Antep Savunması’nı anlatan videolar, halkın kullandığı eşyalar sergileniyor. Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’mizin kurucusu Atatürk’ü anmak için mutlaka gidilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Giriş 2 TL, öğrencilere ücretsiz.
Her gün 08.30-17.30 arası açık.
Oyuncak Müzesi

Oyuncak Müzesi de aynı mahallede yer alıyor, Atatürk Anı Müzesi’ne çok yakın. Burada 1800lerin sonundan 1900lü yılların sonlarına kadar, çeşitli ülkelerden oyuncaklar sergileniyor. Bazı oyuncaklar gerçekten çok yaratıcı, bazıları ise korku filmi gibi. Fotoğrafları koyuyorum siz karar verin……

Giriş 2 TL, öğrencilere ücretsiz.
Her gün 08.30-17.30 arası açık.
Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Şimdi hepimizin bildiği üzere Gaziantep Mutfağı ayrı bir olay, bambaşka bir şey. Burada mutfak müzesi olmazsa olmazdı. Bu müzede mutfak malzemeleri sergileniyor, yemeklerde kullanılan malzemeler, pişirme yöntemleri anlatılıyor. Eğer Gaziantep mutfağı ilginizi çekiyorsa (bu mutfak ilginizi çekmiyorsa ne çekiyordur bilemem…..) burayı seveceksiniz.
Giriş 2 TL, öğrencilere ücretsiz.
Her gün 08.30-17.30 arası açık.
Hamam Müzesi

1577 yılında yapılmış olan tarihi bir hamamı, 2015 yılında müzeye dönüştürmüşler. Hamam kültürünü öğrenmek için güzel bir müze. Beni en çok şaşırtan kısmı, Gaziantep halkının bazen hamamda eğlenceler düzenleyip içli köfte, Antep dolma yemeleri oldu ama aslında şaşırmamalıydım…. Genel olarak güzel bir müze, kültürü öğrenmek için göz atabilirsiniz.
Adres: Karagöz Mahallesi Sadık Dai Sokak No:20 Şahinbey/Gaziantep
Giriş 2 TL, öğrencilere ücretsiz.
Her gün 08.30-17.30 arası açık.
Gaziantep Kalesi

Bu kalenin ilk temeli M.S ilk yüzyıllarda atılmış. Daha sonra Bizans İmparatorluğu tarafından genişletilmiş. Osmanlı İmparatorluğu döneminde de son halini almış. Taş yapılar rengi nedeniyle benim ilgimi çeker hep, o yüzden ben böyle kale falan varsa mutlaka geziyorum. Daha fazla ayrıntıya buradan ulaşabilirsiniz.
Giriş 2 TL, öğrencilere ücretsiz.
Her gün 08.30-17.30 arası açık.
Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoroması Müzesi

Burası da kalenin içinde bir müze. Kaleye girdiğinizde buraya da girmiş oluyorsunuz. Kale girişinden başlayıp galeri kısmına doğru devam eden müzede, Antep halkının düşman işgaline karşı direniş öyküsü, panolar, kahramanlara ait heykeller var.
Kurtuluş Camii

Burası 1800lü yılların sonunda St. Mary kilisesi olarak yaptırılmış, sonra kilise ve hapishane olarak kullanılmış, en sonunda da camiye dönüştürülmüş.
Şahinbey Savaş Müzesi ve Medusa Arkeolojik Cam Eserler Müzesi’ne de gitmek istedik fakat zamanımız yetmedi, siz gitmek istersiniz diye ekliyorum.
Gaziantep’te Alışveriş
Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep, bakır işçiliğiyle ünlü. Bu çarşı adı üstünde, bakır ustalarının dükkanlarıyla dolu. Bakırdan yapılmış her türlü şey bulabilirsiniz.
Elmacı Pazarı& Zincirli Bedesten Çarşısı

Buralar ise baharat ve takı cenneti. Bir de fıstık. Gaziantep’te her yer FISTIK. Neyse ki çok seviyorum. Bu çarşıların içinde çeşit çeşit baharat dükkanı var, biz özellikle bolca sumak ve acı pul biber aldık. Bir de fıstık ezmesi var YEMYEŞİL ben onun delisiyim. Mutlaka yiyin.

Kısaca buradan alışveriş yapmak istiyorsanız alacağınız şeyler şu şekilde: HER TÜRLÜ baharat, FISTIK, her türlü fıstık ürünü, çeşit çeşit bakır, yemen (bir çeşit deri ayakkabı, biraz tipsiz ama her yerde var), değişik çaylar.

Gaziantep gezi rehberimizin sonuna geldik fakat asıl olay Gaziantep Yeme İçme Rehberi olduğu için, hala okumadıysanız ona da buradan ulaşabilirsiniz, okumadan sakın geçmeyin, o baklavalar ve kebaplar bunu hakediyor……
Harikulade yol gösterici ve tanıtıcı bir rehber olmuş, çok beğendim .Yeni yerler ve yeni gezi önerilerinizi bekliyoruz .
Çok teşekkür ederim ♥️