Yemek yemek her mevsim keyifli bir şey, fakat yazın bazen öyle sıcaklar oluyor ki insan gerçekten ağır şeyler yemek istemiyor, soğuk ve mümkünse sıvı şeylerle beslenmek istiyor. Özellikle derece otuz beşi geçtiğinde bazen ‘çok açım ama ne yesem’ diye o kadar çok düşünüyorum ki, bu liste de siz o kadar düşünmeyin diye hazırlandı. Tabii bu arada listedeki her şey (hatta çoğu şey) doymak üzerine değil, serinlemek üzerine. Yani yaz sıcağında doymak da çok zor olmuyor zaten, o yüzden hem sizi yormasın, hem hafifletsin diye pişmeyen şeyler üzerine odaklandım. Hadi birlikte bakalım en çok neler tüketiliyor yazın benim tarafımdan.
Ev Yapımı Cold Brew
Her zaman sade kahveci olmuşumdur, bu cold brew bu kadar popüler olmadan önce de yazın hep iced americano içerdim, ama cold brew popüler olduktan sonra tam olarak bir yaz favorisi oldu benim için. Geçenlerde de evde yapmayı denedim ve sonuç harika oldu, size vereceğim cold brew tarifi benim tarafımdan her gün yapılıyor ve dolap asla cold brewsuz kalmıyor, bir kere denedikten sonra sizin için de öyle olacağına neredeyse eminim. Bunu aklıma sokan ve benden tarif isteyerek her şeyi başlatan Merve’ye de buradan selam göndermeden geçmeyeyim.

Evde cold brew için malzemeler:
- 1 litre oda sıcaklığında su
- 70 gr (bu taban ölçü, ben 70-80 arası kullanıyorum genellikle) iri öğütülmüş kahve, french press ayarında gibi düşünebilirsiniz.
- 1 litre hacimli bir kavanoz veya cam şişe
Yapılışı:
- Cam şişenize kahvenizi koyun, üzerini 1 litre su ile tamamlayın ve bir kaşık yardımıyla karıştırın.
- Kapağını kapatıp buzdolabına koyun, 12-18 saat arası kendi kendine demlensin.
- Demlenme süresi bittikten sonra kahvenizi V60 ve kağıt filtre ile süzün. Tortu kalmaması için iki kez süzebilirsiniz.
- Süzdüğünüz kahveyi bir şişeye koyup buzdolabında 1 hafta kadar bekletebilirsiniz, ama emin olun iki güne bitiyor çünkü eliniz sürekli dolaba gidecek.
Servis önerisi: Şık bir cam bardağa 4-5 tane iri buz koyun, üzerini cold brew ile tamamlayın. Cheers!
Karpuzlu Şekersiz Limonata
Limonun ekşi tadı ile karpuzun tatlılığı birbirine çok yakışıyor, üstelik karpuz zaten tatlı olduğu için ekstra tat verecek bir şey katmamıza da gerek kalmıyor. Hazırlaması da toplam 3-4 dakika sürüyor, o kadar pratik bir limonata.

Karpuzlu şekersiz limonata için malzemeler:
- 2 üçgen dilim karpuz (bir dilimi avuç içi boyunda gibi düşünebilirsiniz)
- 1 limonun suyu
- Soda ve buz
Yapılışı:
- Limon suyu ve karpuzu blenderda çekin, eğer posa rahatsız ediyorsa süzebilirsiniz.
- Buz dolu bir bardağa limon ve karpuz karışımını dökün, kalan kısmı soda ile tamamlayın. 350 ml bardak bu ölçülere ideal oluyor. Karpuzlu şekersiz limonatanız hazır!
Ayran Aşı Çorbası
Hava kırk dereceye yakınsa eğer bütün günü su ve ayran aşı ile geçirdiğim günler olmuyor değil. Fazla bir şey yiyemediğim günlerde besinsiz kalmayayım diye ben ayran aşının içini bir dolduruyorum, sormayın. Standart tariften biraz farklı şeyler ekliyorum, siz de kendi damak tadınıza göre ekleyip çıkarmaktan çekinmeyin çünkü öyle hassas bir tarif değil, nasıl yapsanız oluyor.

Ayran aşı çorbası malzemeleri
- 3 yemek kaşığı süzme yoğurt, 3 yemek kaşığı normal yoğurt. Kaşık ölçüsü dolu dolu, çekinmeden koyun.
- 200 ml soğuk su
- 1 çay kaşığı tuz, isterseniz artırabilirsiniz.
- 2 tatlı kaşığı kuru nane, bol naneli seviyorum, yine isterseniz azaltabilirsiniz
- 2 yemek kaşığı haşlanmış kinoa
- 2 yemek kaşığı haşlanmış karabuğday
- 3 yemek kaşığı haşlanmış nohut
Öneri: standart tarifte normal buğday var, isterseniz kinoa veya karabuğday yerine onu kullanabilirsiniz, isterseniz ekstra olarak ekleyebilirsiniz.
Yapılışı:
- Yoğurdu pürüzsüz olması için tek başına çırpıyoruz. Sonra suyu ekleyip tekrar çırpıyoruz.
- Nane ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz, sonra kalan malzemeleri ekleyip karıştırıyoruz, ayran aşı çorbamız hazır!
Servis önerisi: Üzerine biraz buz, pul biber ve zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
Smoothie Bowl
En güzel yaz kahvaltılarından biri, renk renk çeşit çeşit smoothie bowllar. Uzun uzun püf noktalarını açıkladığım farklı çeşitlerinin tariflerini verdiğim yazıya buradan ulaşabilirsiniz, ben şimdi size favorim olan berry bowl tarifi vereceğim.

Berry bowl için malzemeler
- 1 donmuş muz
- 5-6 tane donmuş böğürtlen
- 5-6 tane donmuş frambuaz
- 1 Türk kahvesi fincanı kadar sıvı (süt, su, bitkisel süt vs ne isterseniz)
- Üzerini süslemek için: chia, badem, yulaf, ceviz, hindistan cevizi, istediğiniz meyveler, fıstık ezmesi… evde ne varsa, neyi seviyorsanız.
Yapılışı:
Donmuş meyveleri ve sıvıyı blenderda çekiyoruz, bekletmeden kaseye alıyoruz. Üzerini istediğimiz gibi süslüyoruz ve hazır!
Püf nokta: Mümkün olduğunca hızlı davranmak gerekiyor çünkü çok çabuk eriyor.
Yoğurt Bowl
Yazın kaseler çok iyi gidiyor, hazırlaması da gerçekten üç dakika falan sürüyor. Bunu özellikle akşam yemeğinden sonra acıkınca yemeyi çok seviyorum, hem hafif hem çok lezzetli.

Yoğurt bowl için malzemeler:
- 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1 tatlı kaşığı bal
- İstediğiniz meyveler, kuruyemişler, isterseniz ekstra bal üzerine eklemek için, ben de ekliyorum
Yapılışı:
- Bal ve yoğurdu çırpın, servis edeceğiniz kaseye alın.
- Üzerini istediğiniz gibi süsleyin ve hazır.
Ekmek veya Kraker Üzeri Bir Şeyler
Yine çok basit, çok hafif. Bir dilim ekmek veya kraker üzerine (ben wasa veya pirinç patlağı kullanıyorum) tatlı tuzlu ne istersek sürüp anında yiyoruz.

Bu fotoğrafta ise favori üçlüm var: wasa üzerine labne, taze fesleğen ve kuru domates. Bir de karabiber ekledim üzerine.
BONUS: karpuz- peynir ikilisi
Yaz deyince karpuz peynirden bahsetmeden geçemeyiz, o yüzden bu bir tarif olmasa da buraya yazlık fotoğraflar koyup yazıyı iyice renklendireyim dedim, bütün yaz her gün yediğim bir ikiliden bahsetmeden geçmek de istemedim.

