2019 yılında bir yıllık Schengen vizesi aldığım için 2020 yılını da gezerek geçirmek önceliklerim arasındaydı. Biletler, rezervasyonlar, her şey hazırdı yılın ilk yarısı için. Tabii her zaman her şey bizim istediğimiz gibi olmayabiliyor; değil yurt dışı, yurt içi seyahatin bile kısıtlanabileceğini kim tahmin edebilirdi? Neyse ki olaylar çok karışmadan 2020 yılında İtalya’ya gidip dört şehir gezebildim diye avutuyorum kendimi.
Bildiğiniz üzere 1 Haziran itibariyle yurt içi seyahat yasakları kalktı. ‘Yeni normal’ dediğimiz dönemde de seyahat düzeni biraz değişti haliyle. Özellikle uçak yolculuğunda yeni kurallar ve zorunluluklar var. Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Bodrum Milas Havalimanı’na yaptığım ufak yolculuk sonrasında deneyimlerimi sizlerle de paylaşmak istedim, çünkü bazı şeyler çoğumuz için net değil ve de insan haberlerden okumak yerine birinin deneyimlerini dinlemeye daha fazla ihtiyaç duyuyor böyle dönemlerde.

Uçak seyahatinde neler değişti?
Uçak seyahatinde ve havaalanlarındaki genel kurallardan bahsedeceğim fakat yine de gözlemlerimin sadece Ankara ve Bodrum için olduğunu göz önünde bulundurmanız iyi olacaktır çünkü diğer havaalanlarında insanların kurallara uyma/uymama durumu ile ilgili bir deneyimim yok henüz. Uçak içi önlemler standart ama yine de firmaya bağlı değişiklikler olabilir.
Dezenfektan ve mesafe: Havaalanındaki belirli yerlerde dezenfektan şişeleri var, yanınızda yoksa erişiminiz mümkün.
Maske: havaalanında da maske takmanız gerekiyor.
Mesafe etiketleri: Sıra beklenen her yerde bir buçuk metre arayla etiketler var.
HES kodu: Uçak bileti alabilmek için öncelikle HES (Hayat Eve Sığar) kodu almanız gerekiyor. Bu kodu alabilmenizin üç yolu var:
- Hayat Eve Sığar uygulamasını telefonunuza indirerek ve adımları takip ederek alabilirsiniz.
- E-Devlet’ten alabilirsiniz.
- HES yazıp boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. Kimlik no, kimliğinizin ön yüzündeki seri numarasının son dört hanesi ve HES kodunu kullanacağınız gün sayısını yazıp 2023’e gönderebiliyorsunuz.
Kodu kullanacağınız süre meselesi ise şöyle: seyahat bitiş tarihinize en az yedi gün eklemeniz gerekiyor.
Bu kodu aldıktan sonra bilet rezervasyonu yaptırabiliyor veya biletinizi satın alabiliyorsunuz.
Bagaj: Uçağa tek parça dışında artık el bagajı kabul edilmiyor. Yani kişisel çantanızı, minik sırt çantanızı, laptop çantanızı (sadece biri olmak üzere) alabilirsiniz, fakat bavulunuzu alamıyorsunuz. Bunun amacı da koridorda bekleme süresini olabildiğince kısa tutmakmış.
Bagaj kontrolü: Bu bölümde de sosyal mesafe etiketleri var, bir buçuk metre arayla sıraya girmeniz gerekiyor. Ama gerek çantanızı, gerek kişisel eşyalarınızı yine aynı şekilde herkesin dokunduğu kutulara koyarak x-rayden geçiriyorsunuz. Burada bir değişiklik yok.
Uçağı beklerken: Havaalanındaki bekleme alanlarındaki üçlü koltukların ortasındaki koltuklar ‘sosyal mesafe için boş bırakın’ şeklinde etiketlenmiş durumda. Ankara ve Bodrum için konuşuyorum, zaten havaalanları epey sakin ve boştu.

Uçağa binerken: Uçağa binerken koltuk sıranıza göre anons yapılıyor. Örneğin on ve on yedi numaralı yolcularımız uçağa bekleniyorsunuz gibi bir anons duyuyorsunuz. Bunun amacı da tahmin edebileceğiniz gibi uzun uzun sıralar yaratmamak. Ama yine de sırada bir buçuk metre mesafeyi korumayan çok fazla kişi gözlemlemiştim.
İki uçuşta da alan otobüslerini kullandılar, fakat bir yerine üç dört tane kullanıyorlar ve normaldeki kadar kalabalık olmuyor.
Uçakta: Uçuş boyunca maske takmak zorunlu. Anadolu Jet ve Türk Hava Yolları, uçağa binerken size maske ve antiseptik mendilden oluşan bir paket dağıtıyor. Yiyecek içecek servisi yok, sadece kapalı su veriyorlar eğer isterseniz. Ayrıca orta koltukları boş bırakıyorlar. (bu keşke hep olsa diyor insan)
Uçaktan inerken: Yine aynı şekilde uçaktan inerken de koltuk numaranıza göre anons yapılıyor. Ama nasıl oluyorsa YİNE insanlarımız koridorda yapışık durabiliyorlar, dünyada bunu engelleyecek hiçbir şey yok sanırım.
Bagaj teslim: Burada bir değişiklik yok, tüm havaalanında olduğu gibi sosyal mesafe için etiketler yapıştırılmış ama insanlar burada da birikiyor. Sosyal mesafe kuralına uyulmayan yerlerden biri de burası.

Sonuç olarak aslında gerekli birçok önlem alınmış durumda, fakat bazı şeyler insanın kendisine kalıyor. Bazen gerçekten dibinize girenleri uyarmak zorunda kalabiliyorsunuz. Dediğim gibi özellikle uçak koridorunda aşırı sıkışık duruyor insanlar. Ben normalde de herkesin gitmesini beklerim, şu dönem özellikle böyle yapmak daha iyi olabilir (en azından koltuk sıranızdaki herkes gitsin). Bir de her yerde ‘sosyal mesafe’ diye geçtiği için ben de o şekilde yazdım, bence o kesinlikle ‘fiziksel mesafe’.
Umarım yeni normal diye adlandırılan dönemde uçak yolculuğu ile ilgili kafanızda bir fikir oluşturabilmişimdir. Artık rahat rahat seyahat edebildiğimiz dönemlerin en kısa zamanda geri gelmesini diliyorum. İyi yolculuklar!