Smoothie bowl son zamanlarda epey sevilen bir kahvaltı. Sevilmesi de son derece normal, çünkü hem hazırlaması çok kolay ve keyifli, hem de üzerini süslemek başlı başına bir eğlence. Ben de bu furyaya kapılanlardanım, instagram’da mielmutfak’ı takip ediyorsanız zaten aylardır sürekli smoothie bowl yaptığımı biliyorsunuzdur. Özellikle üzerini süslemekten o kadar keyif alıyorum ki, gerçekten benim için resmen bir sabah eğlencesi. Eğer yemeğinizin tadı kadar görüntüsüne de önem verenlerdenseniz beni anlayabileceğinizi düşünüyorum.

Smoothie Bowl Hazırlarken: Püf Noktalar
Yapması çok kolay dedim ama aslında göz ardı edilmemesi gereken birkaç püf nokta var. Bunlara dikkat ettiğiniz sürece smoothie bowllarınız tam istediğiniz gibi olacak diye düşünüyorum.
1 Donmuş meyve kullanmak
Smoothieniz içilebilir değil yenilebilir kıvamda olmalı, o yüzden mümkün olduğunca donmuş meyve kullanmanız gerekiyor. Diğer türlü sıvı hale gelebiliyor, o zaman da üzerini süslemek mümkün olmuyor.
2 Sıvıyı mümkün olduğunca az tutmak
Kıvam için yine bu nokta hassas. Sıvı koymaktaki amacımız karışıma güzel bir kıvam vermek, ama akışkan olmasını istemeyiz. Çünkü amacımız kaseye koyup dondurma gibi yemek aslında.
3 Meyve oranı
Şimdi şöyle bir gerçek var, ne kadar meyve koyarsanız o kadar katı ve dondurma gibi güzel bir kıvam elde ediyorsunuz ama bence fruktoz arttıkça olay amacından şaşabiliyor ve sağlıklı bir şey yiyorum diye düşünürken fruktoz deposu bir şey yemiş oluyorsunuz. Bir porsiyon için iki- üç muz öneren tarifler var evet kıvamı çok güzel oluyor ama birden bire neden üç muz yiyelim gün içinde? Amacımız sağlıkla lezzeti bir arada tutmak olduğu için hem smoothie hem süslemesi toplamda bir buçuk- iki porsiyon meyveyi geçmeyen şekilde tarif üretmeyi tercih ediyorum; tabii karar sizin yine de.
4 Hızlı davranmak
Karışım biraz çabuk eriyebiliyor o yüzden smoothie bir kere doğru kıvama geldikten sonra bir an önce kaseye aktarıp, üzerini süsleyip servis etmeniz gerekiyor, yoksa yine yenecek değil içilecek bir şeye dönüşme riski var.

5 İçerik grubunu iyi ayarlamak
Süslemesinde ve smoothiesinde içeriği şöyle ayırıyorum: meyve, yulaf, kuruyemiş, kıvam katacak bir sıvı, toz malzemeler. Bunları istediğiniz şekilde çeşitlendirebilirsiniz.
6 Vazgeçilmez içerik: Muz
Smoothie bowllarımızın bazı hep muz ile. Yani muz sevmiyorsanız bu tarifleri de sevmeyebilirsiniz çünkü her kasede bir adet muz kullanıyorum.
7 Tatlılık meselesi
Yukarıda da bahsettiğim gibi temel içeriğimiz muz ve yeterince tat veriyor bana göre. Tabii bu damak tadı ile ilgili bir şey, size tatsız gelirse ekstra tatlandırıcı olarak agave, akçaağaç şurubu, hindistan cevizi şekeri veya bal ekleyebilirsiniz. Yine de tekrarlayayım: sağlıklı bir şey hazırlamaya çalışırken ölçüyü kaçırmak çok kolay, o yüzden dikkat.
Smoothie bowl hazırlamanın püf noktalarını yeterince öğrendiysek, hadi başlayalım.
Not: Bütün bowl tarifleri bir kişilik.
1 Berry Bowl
Bu benim en sevdiğim bowl, hiç hakkını yemeyeyim. Orman meyvelerini o kadar çok seviyorum ki bir yerde orman meyvesi varsa benim başka bir şeyi seçmem imkansız. Renginin güzelliğine zaten diyecek lafım yok, bir şey hem lezzetli hem yararlı hem inanılmaz güzel renkteyse favori olmayı hak ediyor.
Smoothie:
- 1 muz, 4-5 frambuaz, 2-3 böğürtlen, 4-5 yaban mersini
- 100 ml süt (badem, hindistan cevizi, soya veya normal süt) veya yoğurt
- 1 çay kaşığı açai tozu
- 1 çay kaşığı maca tozu
Üzeri için:
- Yaban mersini
- Frambuaz
- Yulaf
- Chia
- Çiğ badem
- işlenmemiş kakao parçacıkları (cacao nibs)
2 Green Bowl – aka Superpower
Bu da bir diğer favorim, fruktozu ve meyvesi en az olan; içindekiler sayesinde gerçekten size süper güç verdiğine inandığım yeşil kasemiz.
Smoothie:
- 1 muz, 1 avuç ıspanak
- 1 çay kaşığı spirulina tozu
- 1 çay kaşığı matcha tozu
- 1 çay kaşığı maca tozu
- 100 ml süt veya yoğurt
Üzeri:
- ¼ şeftali
- Chia
- Yulaf
- Çiğ badem
3 Golden Bowl
Bu da baharatı en fazla olan kasemiz. Baharatların verdiği tat ve renk sayesinde kendisinin güzelliği ve besleyiciliği altın değerinde. Aslında tadı gingerbread cookielere epey benziyor.
Smoothie:
- 1 muz
- 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı zencefil (hepsi toz)
- 1 çay kaşığı maca tozu
- 100 ml süt veya yoğurt
Üzeri:
- 1/2 incir
- 1/2 mürdüm eriği
- 1-2 çilek
- 4-5 yaban mersini
- Hindistan cevizi
- Yulaf
- Chia
- Yerfıstığı ezmesi
4 Cacao Bowl
Kahvaltıda çikolatalı dondurma yemek isterseniz kendinize hemen bir cacao bowl hazırlayın olsun bitsin, öyle bir şey bu cacao bowl.
Smoothie:
- 1 muz
- 1 tatlı kaşığı ham kakao
- 1 çay kaşığı maca tozu
- 100 ml süt veya yoğurt
Üzeri:
- Yaban mersini ve frambuaz
- Yulaf
- Chia
- Hindistan cevizi
- Fındık
5 Tropical Bowl
Mango ve hindistan cevizinin uyumu o kadar güzel oluyor ki tropical bowl kendinizi anında yaz mevsiminde bir adada hissetmenize yol açacak bir bowl.
Smoothie:
- 1 muz
- Yarım mango
- 1 çay kaşığı maca tozu
- 100 ml süt veya yoğurt (bu smoothie için özellikle hindistan cevizi sütü öneririm)
Üzeri:
- Şeftali veya ananas
- Yulaf
- Hindistan cevizi tozu ve cipsi
- Ham kakao parçacıkları
- Yerfıstığı ezmesi
Son
Size birbirinden renkli beş bowl tarifi verdiğim için acayip mutluyum şu anda, smoothie bowl misyoneri görevimi (şimdilik) burada tamamlamış bulunuyorum. Bu süslü ve besleyici kahvaltı furyasına umarım sizi de dahil edebilmişimdir, bol bol deneyin bol bol fotoğraf gönderin ve instagramda mielmutfak’ı takip etmeyi unutmayın ki hep birlikte smoothie bowl süsleyelim. Sevgiler!